Міноборони розробляє нову форму контракта

Автор: Андрій Шинко
Міноборони розробляє нову форму контракта

У Міністерстві оборони України визнали, що чинна форма контракту на військову службу застаріла і його умови не мотивують військовослужбовців продовжувати військову службу.

Розроблення принципово нового контракту про проходження військової служби (навчання), що передбачає баланс прав та обов’язків між державою та військовослужбовцем, передбачає проєкт Стратегії залучення, розвитку та утримання людського капіталу в силах оборони України на період до 2027 року.

Наразі цей документ оприлюднено для публічного обговорення на сайт військового відомства, зауваження та пропозиції приймаються протягом 15 робочих днів (до 18 вересня).

Основна мета Стратегії — комплектування Збройних Сил України вмотивованим персоналом та якнайдовше втримання його на військовій службі, шляхом підвищення престижу військової служби, створення сприятливих умов для професійного зростання та забезпечення високого рівня соціального захисту.

Досягти цього планують також впровадженням нової системи грошового забезпечення, прив'язкою кар'єри до терміну перебування у військовому званні (принцип «зростай або йди і дай дорогу кращому за тебе»), впровадженням прозорих, справедливих, зрозумілих та доброчесних процедур просування військовослужбовців по службі, а також колегіального підходу до відбору кандидатів за рейтинговим принципом та ін.

Нагадаємо, що за тиждень до повномасштабної війни, Міноборони планувало змінити законодавство, аби змусити військових підписувати контракти на 8-10 років. При цьому планувалось, що поетапне збільшення грошового забезпечення протягом 2023 року лише для тих військовослужбовців, які укладуть довготривалий контракт.